DE NIEUWE BLAUWE ZAK

Een nieuwe impuls voor de circulaire economie

Met de nieuwe blauwe zak geeft Fost Plus een stevige impuls aan de circulaire economie in ons land. Door de PMD-fractie uit te breiden naar alle plastic verpakkingen, verwachten we jaarlijks meer dan 85.000 ton extra materiaal in te zamelen voor recyclage, goed voor 8 kilogram extra per inwoner per jaar.

Van 15 naar 23 kilogram PMD per inwoner

In de nieuwe blauwe zak mogen naast het klassieke PMD alle plastic verpakkingen, waaronder plastic potjes, bakjes, folies en zakjes. Alles samen goed voor 8 kilogram extra verpakking per inwoner per jaar, of een stijging van 15 naar 23 kilogram. Daarmee leveren we met zijn allen een stevige bijdrage aan de circulaire economie in ons land. Het project vertegenwoordigt ook een sterk engagement van de bedrijfswereld, die jaarlijks bijna 40 miljoen euro extra investeert.

Deel dit artikel

“We zijn blij dat we als een van de eerste intercommunales in België konden starten met de nieuwe blauwe zak. Minder restafval en meer recyclage is sowieso een goede zaak, voor het milieu maar ook voor de portefeuille. De vereenvoudigde sorteerboodschap maakt het sorteren bovendien ook een stuk gemakkelijker voor onze inwoners.”

Danny Verbrugge, IDM

Stap voor stap ingevoerd

De nieuwe blauwe zak wordt over een periode van 2 jaar ingevoerd over heel België. Op 1 april 2019 gingen de gemeenten van de intercommunales IDM en Verko van start. Begin juni volgden MIWA, IVM, IBOGEM, ILVA, IVOO en MIROM. Daarmee schakelden in totaal al 1 miljoen Belgen over naar de nieuwe blauwe zak. In de loop van 2019 volgen nog heel wat andere gemeenten en intercommunales. We verwachten dat tegen eind 2019 al 3 miljoen inwoners de nieuwe blauwe zak zullen gebruiken.


De geleidelijke invoering geeft alle partijen in de recyclageketen de tijd om de nodige aanpassingen te maken. Vooral de sorteercentra zullen de komende jaren grote investeringen doen om de bijkomende verpakkingen en de nieuwe verpakkingsmix te verwerken. Zo komen er een aantal gloednieuwe sorteercentra bij die met state-of-the-art technologie 14 hoogwaardige fracties zullen kunnen uitsorteren.

Grondig voorbereid aan de start

De invoering van de nieuwe blauwe zak werd de afgelopen jaren voorbereid tijdens een reeks langlopende proefprojecten in zes gemeenten. Daarbij werden verschillende scenario’s getest op hun efficiëntie, duurzaamheid en gebruiksgemak. Uitgebreide bevragingen van inwoners en gemeenten gaven inzicht in hun beleving en behoeften. Ook voor de sorteercentra waren de proefprojecten van cruciaal belang om de impact van de nieuwe fracties in te schatten vooraleer ze de aanpassingen op grote schaal doorvoeren.

“We hebben heel veel geleerd uit de proefprojecten. Daaruit bleek onder meer het belang van een optimaal comfort voor de inwoners. Hoe eenvoudiger we het maken, hoe hoger de participatiegraad en hoe hoger de ingezamelde hoeveelheden.”

Mik Van Gaever, Fost Plus

Deel dit artikel